Shadow

Luftforurensning ‘truer’ naturlige metoder for skadedyrbekjempelse i landbruket


Luftforurensning «truer» naturlige skadedyrbekjempelsesmetoder bønder har tatt i bruk for å bli mer bærekraftige, har forskere advart.

Ifølge en ny studie, når rapsfelt blir utsatt for petroleumsutslipp – funnet i utslipp fra kjøretøy og industri – synker antallet parasittiske insekter som er tilgjengelige for å kontrollere bladlus betydelig.

Teamet, ledet av forskere fra University of Reading, brukte spesialutstyr for å levere kontrollerte mengder diesel- og ozonutslipp til rapsfrøplanter.

De tilførte også bladlus til plantene og målte reproduksjonssuksessen til parasittiske veps som vanligvis legger eggene sine inne i en nylig stukket bladlus.

Dr James Ryalls, University of Reading sa: «Selv på nivåene vi brukte, som var lavere enn de sikre maksimalverdiene satt av miljøregulatorer, falt det totale antallet parasittiske insekter fortsatt.

«Dette er et bekymringsfullt resultat ettersom mange bærekraftige landbruksmetoder er avhengige av naturlig skadedyrbekjempelse for å holde bladlus og andre uønskede skapninger borte fra verdifulle avlinger.

«Olje og ozon ser ut til å gjøre det vanskeligere for veps å finne bladlus å bytte på, og derfor vil vepsebestanden avta over tid.»

Mens de fleste arter av snylteveps avtok i forurensede miljøer, så det ut til at en art av snylteveps gjorde det bedre når både olje og ozon var tilstede.

Forskerne fant imidlertid at denne kombinasjonen av miljøgifter også er assosiert med endringer i plantene som kan forklare funnet.

Med begge forurensningene til stede, produserte oljefrøplantene flere av forbindelsene som gir avlinger i brassica-familien, inkludert sennep og kål, deres karakteristiske bitre, varme og pepperaktige smaksnoter.

Disse frastøter vanligvis insekter, men når det gjelder Diaretiella rapae-veps, var det større overflod og reproduksjonssuksess knyttet til oljeutslippet og ozon kombinert.

Dr. Ryalls forklarte at Diaretiella rapae spesielt liker å tære på kålbladlus, som liker å spise brassica-avlinger.

«Vi vet at noen av smaks- og aromaforbindelsene i rapsolje blir omdannet til stoffer som tiltrekker seg D. rapae,» la han til.

«Vi kan spekulere i at den sterkere lukten tiltrekker vepsene og de lykkes bedre med å finne og kutte bladlusene. Det kan være at D. rapae er et godt valg for skadedyrbekjempelse i områder som er forurenset med olje og ozon.

«Dette viser virkelig at den eneste måten å forutsi og redusere effekten av luftforurensninger er å studere hele systemer.»